Autor |
Sõnum |
tris
Troll - ära toida!
Postitused: 713
Distributsioon: Debian
|
|
_________________ ricochet:yckka6zlbxv767lz
|
|
|
|
Gomi
Pingviini aktivist
Postitused: 182
Distributsioon: Gentoo, Debian
|
|
|
|
libre
Pingviini aktivist
Postitused: 205
Distributsioon: debian
|
|
Jah, eesti id-kaardi süsteem on keskne ja kellegi poolt kontrollitav.
|
|
|
|
|
|
|
|
Gomi
Pingviini aktivist
|
|
libre kirjutas: |
Jah, eesti id-kaardi süsteem on keskne ja kellegi poolt kontrollitav. |
Kui sa seda veel ei teadnud, siis on sul täiesti võimalik ID-kaardil olevaid krüptovõtmeid kasutada muuks peale veebis digiallkirjade andmise, digidoc dokumentide krüptimise/allkirjastamise jne. Täiesti edukalt on mul õnnestunud nendega Thunderbirdis S/MIME krüptitud meile saata ning ka kasutada neid SSH-ga autentimiseks. Eesti Vabariigil neis asjades peale ID-kaardi mulle andmise mingit kätt polnud. Samamoodi saad sina oma avalikke võtmeid inimestega jagada ning asju krüptida-allkirjastada ilma EID PKI-lahendusi kasutamata.
|
|
|
|
|
|
|
|
123to
Pingviini aktivist
Postitused: 123
Distributsioon: Xubuntu 18.04;23.04
|
|
Gomi kirjutas: | Täiesti edukalt on mul õnnestunud nendega Thunderbirdis S/MIME krüptitud meile saata |
Ei viitsi kaarti välja koukida, kas ka uuendatud elliptic curves algoritmiga oled Thunderbirdis krüptida saanud, kui kunagi proovisin, siis tahtis ainult rsa'd.
|
|
|
|
|
|
|
|
Gomi
Pingviini aktivist
|
|
123to kirjutas: | Gomi kirjutas: | Täiesti edukalt on mul õnnestunud nendega Thunderbirdis S/MIME krüptitud meile saata |
Ei viitsi kaarti välja koukida, kas ka uuendatud elliptic curves algoritmiga oled Thunderbirdis krüptida saanud, kui kunagi proovisin, siis tahtis ainult rsa'd. |
Mina pigem kasutaks PGP'd juba kasutamislihtsuse mõttes. S/MIME on niikuinii ajast ja arust ning mulle tundub, et meilikliendid seda eriti ei toeta ka. Lisaks veel jäi hiljutisest (ülespaisutatud) "Efail" nõrkusest mulje, et S/MIME on ka ebakindlam MDC puudumise (seetõttu ka autenditud krüptimise) puudumise tõttu.
Ahjaa, asja mõte oli, et võtmed/serdid on "ametliku" PKI ja tarkvarata ka täiesti kasutatavad õigete teekidega. See, et iidsed tehnoloogiad nagu S/MIME ECDSA'd ei toeta on teisejärguline.
|
|
|
|
Viimati muutis Gomi 28.05.2018, 19:45; muudetud 3 korda
|
|
|
|
123to
Pingviini aktivist
Postitused: 123
Distributsioon: Xubuntu 18.04;23.04
|
|
signeerimist @eesti.ee aadressiga kunagi kasutasin aga uue ec algoritmiga Thunderbird enam ei toiminud
|
|
|
|
|
|
|
|
libre
Pingviini aktivist
Postitused: 205
Distributsioon: debian